2012. február 28., kedd

Javas Zsuzsa

A történelem régi, a főzés új keletű szenvedélyem, a gasztrotörténelem pedig az abszolút új kedvencem. 
Néhány éve a főzést csak egy megoldandó feladatnak tartottam és lelkes híve voltam mindennek, ami gyorsítja vagy egyszerűsíti a folyamatot, mint a krumplipürépor vagy a löncshús konzerv. Szerencsére ez az időszak hamar elmúlt, a feladatmegoldásból kreatív időtöltés lett, a konzerveket és porokat pedig lecseréltem sok zöldségre, friss alapanyagokra és frász kapok az olyan dolgoktól, mint a főzelékpor.


Már úgy gondolom, hogy az egészségmegőrzésben jelentős szerepe van az étkezésnek, és újra kell tanulnunk a zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények tudatos felhasználását. 
Régebbi korokban ez jóval természetesebb volt, már az ókorban is számos zöldséget vetettek be a gyógyítás során. Lenyűgöz, hogy Galenos 2000 éve brokkolival kezelt bélbetegségeket, napjainkban pedig kutatók felfedezték, hogy a brokkoli bizonyos vegyületeit béldaganatos betegeknél sikerrel tudják alkalmazni.


Nagyon érdekes számomra, hogy az elmúlt évszázadokban, évezredekben milyen alapanyagokkal, milyen eljárásokkal főztek, sütöttek, egy-egy ételt ki talált ki és főzött először vagy miről kapta a nevét.


Mindemellett persze fontos, hogy a nagy egészségtudatosság ne menjen az ízek és a jó hangulatú közös evések rovására, mert az evés nem csak szükséglet, élmény is tud lenni, a nagy szigor és lemondás pedig többet árt, mint használ!  


Javas Zsuzsa  :    http://javas-zsuzsa.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Mindent főzős blogok A - C

Mindent főzős blogok D - H

Mindent főzős blogok I - L

Mindent főzős blogok M - P

Mindent főzős blogok R - U

Mindent főzős blogok V - ZS

Süteményes blogok

Édes :)

Kulináris utazás

Vidéki ízek, házias ételek

Különleges ételek

Levesek