A történelem régi, a főzés új keletű szenvedélyem, a gasztrotörténelem pedig az abszolút új kedvencem.
Néhány éve a főzést csak egy megoldandó feladatnak tartottam és lelkes híve voltam mindennek, ami gyorsítja vagy egyszerűsíti a folyamatot, mint a krumplipürépor vagy a löncshús konzerv. Szerencsére ez az időszak hamar elmúlt, a feladatmegoldásból kreatív időtöltés lett, a konzerveket és porokat pedig lecseréltem sok zöldségre, friss alapanyagokra és frász kapok az olyan dolgoktól, mint a főzelékpor.
Néhány éve a főzést csak egy megoldandó feladatnak tartottam és lelkes híve voltam mindennek, ami gyorsítja vagy egyszerűsíti a folyamatot, mint a krumplipürépor vagy a löncshús konzerv. Szerencsére ez az időszak hamar elmúlt, a feladatmegoldásból kreatív időtöltés lett, a konzerveket és porokat pedig lecseréltem sok zöldségre, friss alapanyagokra és frász kapok az olyan dolgoktól, mint a főzelékpor.
Már úgy gondolom, hogy az egészségmegőrzésben jelentős szerepe van az étkezésnek, és újra kell tanulnunk a zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények tudatos felhasználását.
Régebbi korokban ez jóval természetesebb volt, már az ókorban is számos zöldséget vetettek be a gyógyítás során. Lenyűgöz, hogy Galenos 2000 éve brokkolival kezelt bélbetegségeket, napjainkban pedig kutatók felfedezték, hogy a brokkoli bizonyos vegyületeit béldaganatos betegeknél sikerrel tudják alkalmazni.
Régebbi korokban ez jóval természetesebb volt, már az ókorban is számos zöldséget vetettek be a gyógyítás során. Lenyűgöz, hogy Galenos 2000 éve brokkolival kezelt bélbetegségeket, napjainkban pedig kutatók felfedezték, hogy a brokkoli bizonyos vegyületeit béldaganatos betegeknél sikerrel tudják alkalmazni.
Nagyon érdekes számomra, hogy az elmúlt évszázadokban, évezredekben milyen alapanyagokkal, milyen eljárásokkal főztek, sütöttek, egy-egy ételt ki talált ki és főzött először vagy miről kapta a nevét.
Mindemellett persze fontos, hogy a nagy egészségtudatosság ne menjen az ízek és a jó hangulatú közös evések rovására, mert az evés nem csak szükséglet, élmény is tud lenni, a nagy szigor és lemondás pedig többet árt, mint használ!
Javas Zsuzsa : http://javas-zsuzsa.blogspot.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése