2014. április 11., péntek

Bemutatkozik a Fűszermánia :)

Fűszermánia – azt hiszem, ez önmagáért beszél ☺ 


Gabi vagyok, civilben könyvelő és adótanácsadó, saját vállalkozással. Férjemmel mindketten szeretünk főzni, de egészen más ételek az erősségeink. 

Nekem nagy kedvenceim a zöldség főszereplésével készült fogások, melyeket a különböző égtájak fűszereivel végtelenül változatosan lehet elkészíteni. Rengeteg könyv, blog olvasása és TV műsor megnézése után már nagyjából saját kútfőből főzök, csak ötleteket veszek át, receptet egy-az-egyben szinte soha. 


Ha választani kell, akkor a mediterrán konyha stílusa – elsősorban az olasz - és az indiai konyha a kedvenceim. Előbbinek lenyűgöző egyszerűsége és frissessége, a másodiknak pedig varázslatos íz- és színgazdagsága és az, ahogyan mesteri módon bánnak a fűszerekkel. 

Legfőbb célom, hogy kedvet csináljak a főzéshez és bármilyen hihetetlen is, ehhez bizony ki kell lépni a komfort zónából. Amíg a rutin és a kötelesség vezeti a kezet a konyhában, addig nagy csodákra nem számíthatunk. A fűszerek használatát szeretném népszerűsíteni, mert azok sajnos szinte teljesen kivesztek a köznapi étkezésből. A „fűszer” szó alatt legtöbben a feketeborsot értik és ez elszomorít. A másik fontos szempont, hogy a változatos fűszerezéssel turbózhatjuk fel a legolcsóbban az étkezésünket, nem kell feltétlenül méregdrága 
alapanyagokat beszereznünk.
Kedvenc ételem nincsen – vagy van rengeteg ☺ Egyet nem tudok választani. 
Alapanyagot inkább.. a tésza és rizses ételeket nagyon szeretem. 

A „nem szeretem” pedig az, ami úgy indul… füstölt szalonna zsírján…. és a 2-3 fej vöröshagyma. Vagyis ételeket fűszerekkel szeretek ízesíteni, számomra a füstölt íz inkább mindent elnyomó, mintsem kellemes ízű. A túl sok vöröshagyma ugyanez a kategória. Egy jó füstölt csülköt persze nem vetek meg, de hogy minden ételbe… röviden: a lebbencsleves ízvilága az, amit igyekszem elkerülni. 

 Nagyon nagy konyhai bakira nem emlékszem, olyan volt, ami nem ízlett annyira, vagy nem azt az ízt hozta, amit előre elképzeltem. Ez főként akkor volt, amikor még csak ismerkedtem a különlegesebb fűszerekkel. 
Szeretek kísérletezni – vagyis különösebben nem döntöm el, mi is készül, hanem menet közben alakulnak a dolgok. Ennek csak az a hátránya, hogy azonnal le kell írni, mielőtt feledésbe merül ☺ Nem méricskélem a hozzávalókat, érzésre és dobálósan csinálom az ételeket és nagy örömmel persze. Ennél kellemesebb 
elfoglaltságot nem is tudnék kitalálni. Mivel másik kedvenc időtöltésem a fotózás, magam készítem az ételfotóimat is. 

Soha semmi nem sikerült még kétszer pont egyformára… ez ételnél még csak-csak elmegy, de igaz a süteményekre is ☺ Sokszor sütök valamit, ami annyira jó lesz, hogy ismétlésért kiált… és a második már meg sem közelíti az elsőt. 
Talán ezért szeretek mindig új dolgokba belevágni ☺


Fűszermánia

Nincsenek megjegyzések:

Mindent főzős blogok A - C

Mindent főzős blogok D - H

Mindent főzős blogok I - L

Mindent főzős blogok M - P

Mindent főzős blogok R - U

Mindent főzős blogok V - ZS

Süteményes blogok

Édes :)

Kulináris utazás

Vidéki ízek, házias ételek

Különleges ételek

Levesek