2014. november 20., csütörtök

Könyvajánló : Örömfőzés


Mandala – mandulatortából
vagy: Szezámméz szútra


A megvilágosodásig muszáj lesz ennünk valamit. És miért ne legyen az finom?

Íme egy szakácskönyv, ami nem csupán a testünket akarja jóllakatni. Persze azt is, de szerzője, Janits-Szabó Virág szerint a főzés jóval több, mint egyszerű táplálékkészítés: sokkal inkább kapu, ami a szépségre, a belső békére és szeretteink örömére nyílik. A könyvet olvasva tényleg az a benyomásunk támad, mintha ott üldögélnénk Virág konyhájában, ő pedig főzés közben mesélné el, hogy ez vagy az az étel hogyan hat majd színével a kedélyekre, hogyan űzi el alapanyagaival a náthát, vagy miért ösztökél már az illatával is élénk beszélgetésre az ebédlőasztalnál.




Az Örömfőzés egyik kulcsszava a természetesség – és ez ugyanúgy igaz a könyv stílusára, mint a benne bemutatott ételekre és alapanyagokra. Ez persze nem is csoda, hiszen Janits-Szabó Virág nemcsak vacsoráiról ismert, hanem arról is, hogy a Városi Jógi tanítójaként a megszabadulásról, a harmóniáról, önmagunk valódi természetéről adja át tudását, de dogmák és külsőségek nélkül. Itt és most, a ma emberének, vagyis azoknak, akik szellemi útkeresőként a hétköznapi életet választják, nem pedig az elvonulást.


És főz. Főz a férjének, kisfiának, tanítványainak, szeretteinek, nem téve különbséget egy elmélyült tortakészítés és egy elmélyült meditáció között, hiszen a kettő valójában egy. Ja, és hogy hogyan kerülnek a Buddhák a konyhába? A válasz egyszerű: aki valaha is belefeledkezett már úgy istenigazából a zöldség felaprításába, vagy aki megfürdött már egy gyermek mosolyában, amikor az beletorkoskodhat a csokikrémes tálkába, annak biztosan ott könyökölt már egy Buddha a konyhapultján.


Az új könyvet november 24-én (hétfőn) 18 órakor ismerheti meg elsőként a sajtó és az olvasóközönség a Magnet Házban (1062 Budapest, Andrássy út 98.). 
A könyvbemutatón László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője beszélget majd a szerzővel, Janits-Szabó Virággal, aki nemcsak dedikálja az Örömfőzés első példányait, hanem egy kötetlen hangulatú kóstolón meg is osztja az érdeklődőkkel az örömfőzés élményét.

Nincsenek megjegyzések:

Mindent főzős blogok A - C

Mindent főzős blogok D - H

Mindent főzős blogok I - L

Mindent főzős blogok M - P

Mindent főzős blogok R - U

Mindent főzős blogok V - ZS

Süteményes blogok

Édes :)

Kulináris utazás

Vidéki ízek, házias ételek

Különleges ételek

Levesek